Språk: Svenska
Språk:
Valuta:


Viktiga skötselråd för dina smycken, väskor och övriga accessoarer

Smycken
För att förlänga ditt smyckes livslängd och bevara dess glans och glamour är det viktigt att undvika direkt fukt, hårspray, parfym, krämer och liknande direkt på smyckena. Spraya därför parfym, hårspray och applicera din hudkräm först och vänta tills huden är torr, innan du sätter på dig dina smycken ! Många av våra produkter, bl.a. smycken är dekorerade med kristaller som är limmade på metallen. För att undvika att limmade kristaller lossnar och tappas bort undvik att tappa smycken på hårda underlag eftersom kraftiga stötar och andra ovanliga påfrestningar är vanliga orsaker till att kristaller lossnar eller går sönder. Det kan hända att limmande stenar lossnar under transporten och för att limma fast stenar/kristaller använd ett klart snabblim, lägg stenen på plats och pressar lätt under ett par sekunder tills limmet har torkat. Det finns många bra lim som lämpar sig för smycken och metall, fråga gärna i affären vilket lim som du bör använda.

Vi rekommenderar dig att innan du använder ditt smycke att själv kontrollera alla stenar och om möjligt även lägga på ett tunt lager av genomskinligt nagellack över kristallerna, det är ett sätt att hjälpa till att undvika att tappa kristallerna med tiden. Gör om proceduren några gånger om året. Alla smycken oberoende av material måste skötas med omsorg. Förvara alltid smyckena i t.ex ett smyckeskrin eller i smyckespåsar. Fukt påverkar ytan och vi rekommenderar dig att undvika att ha de liggande i badrummet, och ta av dem när du tvättar händerna, duschar eller badar. Vid kontakt med vatten kan materialet tappa sin silver/guld färg och bli brunaktiga.

Rengöring av silver, silverpläterade och silver- och guldfärgade metaller
Allt silver oxideras med tiden. Ytan påverkas av svavel som finns i luften, huden och även av tyger mm. Lätt oxidering kan putsas bort med en torr handduk, linnetrasa eller annat mjukt tyg. Vid svårare oxidering för äkta silversmycken rekommenderar vi silverputsmedel. Har silversmycket äkta pärlor undvik att medlet kommer i kontakt med dem. Äkta silversmycken utan äkta pärlor kan rengöras med Silver Dip som kan köpas i guldsmedsaffärer. Det är viktigt att vara försiktig med silverpläterade smycken och smycken i silver- och guldmetall, dessa skall endast putsas försiktigt med torr trasa så silverlagret eller silver- guldfärgen inte slits bort. Observera att svavel orsakar missfärgning på smycken och en del människor utsöndrar mer svavel på huden än andra och i vissa fall kan detta bero på att personen medicinerar.

Så här sköter du dina pärlor
Torka av dina pärlor då och då efter användning med en mjuk, lätt fuktad trasa eller näsduk e.dyl., speciellt om du använder spray, parfym, hudkräm eller starka mediciner. Förvara inte pärlorna tillsammans med nycklar, mynt
eller annat hårt material i t.ex. handväskan! Förvara pärlorna i smyckeskrin eller annat mjukt material, men inte i bomull! Bomullen torkar nämligen ut det vatten som finns i pärlan.

Klockor

Så här sköter du dina klockor
Använd samma skötselprocedur som för smycken - ovan. Klockans mekanism kan bli negativt påverkad om du tappar den på golvet eller mot andra hårda underlag, klockan kan då sluta att fungera eller inte fungera som den ska. Om klockan är water proof - vattentät - kommer det att nämnas i texten i produktbeskrivningen. För övriga klockor undvik vatten för att inte skada klockan. Vi kontrollerar alla klockor och dess funktion innan vi skickar dom till våra kunder. På alla våra klockor är batteriet inaktivt och vi aktiverar det endast vid beställningen och innan vi emballerar klockan och skickar den till kunden. Detta innebär att batteriet som finns i klockan när kunden får den ska fungera en bra tid, men vi vet inte hur länge, därför bjuder vi på ett extra batteri när kunden köper en klocka hos oss. För att undvika att få problem med klockans funktion, byt aldrig batteriet själv om klockan skulle stanna. Be en urmakare att genomföra bytet.

Handväskor

Råd och skötsel för handväskor av äkta skinn
Lädret håller sig rent och vackert längre vid regelbunden rengöring med lätt fuktad trasa. Vi rekommenderar därför att ta bort eventuella fläckar omedelbart. Vid behov av att återfetta skinnet i läderhandväska rekommenderar vi att alltid använda en färglös lädervårdsprodukt utan för mycket fett. Smörj in väskan, låt fettet sjunka in och eftertorka sedan ordentligt. Låt gärna väskan lufttorka ytterligare någon dag innan du använder den för att undvika att färg och fett i krämen färgar av sig på de plagg du bär. Avsluta med ett tunt lager impregneringsspray. Undvik att ha din läderväska en lång period under stark sol eller i extrem kyla och i kontakt med snö, lädret kan torka ut och med tiden tappar det sin elasticitet och patina. Storatemperaturskillnader påverkar materialets egenskaper negativt. Undvik att tappa drinkar eller vätska direkt på din väska eftersom lädret kan suga upp vätskan och få fläckar.

Råd och skötsel för handväskor i äkta mocka
Om det regnar ute undvik att använda väskor i äkta mocka. Mocka kan lätt färga av sig om det blir fuktigt. För bästa användningsmöjlighet impregnera din mockaväska med skyddsmedel och ta det lugnt med användandet i dåligt väder. Mockaväskor ska alltid impregneringssprayas! Om du får en fläck på din mockaväska, prova att ta bort den med en fuktig trasa. Låt den torka och borsta sedan upp den med en mockaborste, en av de speciella mockaborstar som finns på marknaden. Alternativet till mockaborstar är speciella mocka- sandpapper som också används för att rugga upp ytan vid oönskad fläck.

Råd och skötsel för handväskor och andra accessoarer i konstläder
Konstgjort läder är ett syntetiskt framställt material som ska likna skinn. Alla produkter i konstläder är lätta att sköta. Med en fuktig trasa kan du lätt göra rent ytan på produkterna. Det är viktigt att man undviker att använda alkohol, hårspray eller någon annan form av preparat som innehåller lösningsmedel så att materialets yta och färg inte blir påverkade och förstörda, använd dig därför av samma regler som gäller för våra smycken, se texten ovan.

Väskor i syntetiskt konstläder klarar inte av lika stor belastning som väskor i äkta läder gör, undvik därför att bära tunga saker i väskan. Sol och även kyla kan negativt påverka materialets egenskaper. Materialet kan tappa sin elasticitet och små sprickor på de mest utsatta ställena på materialet kan förekomma.

Väskor och andra produkter i konstläder är inte lika hållbara som produkter i äkta läder och har en betydlig kortare livslängd än äkta läder, uppskattad livslängd av konstläderprodukter vid normalt användande är cirka en säsong. Vid hårt användande, dvs. produkten används varje dag, kan livslängden förkortas. Produkten kan då visa tidiga tecken på slitage, såsom små sprickor i utsatta delar av produkten, färgförändringar, etc. Det är viktigt att komma ihåg att produkter i konstläder kräver extra försiktighet vid användandet om man vill att produkterna skall se fräscha ut en längre tid än en säsong. Undvik gärna att använda väskor i konstläder vid extrem kyla då snabba temperaturförändringar kan orsaka förtida sprickor bl.a. på handtag och axelband.

Ju tunnare/mjukare syntetiskt eller äkta läder är, desto mindre slitage klarar det av. Det tunna lädret är mer ömtåligt och känsligare och därför kan det finnas skäl att uppmuntra våra kunder med barn/husdjur eller som har behov av väskor för att bära böcker och andra tunga saker att välja en tåligare läderkvalitet, helst välja väskor i äkta läder eftersom konstläder i allmänhet inte lämpar sig som skolväska med böcker och/eller många tunga saker som kan belasta väskans sömmar. För många och/eller för tunga föremål i väskan kan riskera att axelbandet går av vid sitt fäste och vi kan inte ansvara för sådana skador som orsakas av användaren själv. Om detta skulle hända, vänligen kontakta en skomakare för att reparera skadan, BagsandFashion.com lagar inte väskor.

Vid köpet av en lågprisväska ska användaren vara ännu försiktigare eftersom dessa väskor inte brukar ha samma kvalité som dyrare väskor har. Metallen kanske inte är så stark och ytan ibland inte är perfekt, lädret brukar vara tunnare och av lägre kvalité. Ju billigare väskan är desto mindre slitstark är den. Dessa väskor klassas som "slit och släng" väskor och vid behov av mer tåliga väskor bör man undvika att köpa lågprisväskor.

Smink, parfym och produkter med flytande vätskor är oftast orsaken till att man får fläckar i/på väskor av äkta läder och även av konstläder. För att undvika att få fläckar i/på dina väskor bör du förvara smink, kräm, pennor, schampo eller andra produkter som innehåller flytande vätska i en liten sminkväska, påse, pennskrin, etc. Försök inte att på egen hand få bort fläckar, då väskan kan bli flammig och än mer fläckig, utan gå gärna till en skomakare eller en läderaffär för att få råd av någon som är kunnig. Gör samma sak om någon del av väskan går sönder, en skomakare kan alltid försöka sy ihop axelband och andra delar av en väska oavsett om väskan är av konstläder eller äkta läder.

Ta gärna med dig produkten som har fläcken så att en expert kan titta på den eftersom strukturen på lädret varierar mycket och kan kräva olika behandlingssätt. Det finns en hel del produkter på marknaden som ger ett visst skydd mot spill och fläckar, och även förbättrar slitstyrkan på produkter i äkta läder. Det är viktigt att inte förvara väskor och andra accessoarer av konstläder eller äkta läder i fuktiga miljöer då de kan få skador och dålig lukt. Om en produkt av äkta läder eller konstläder kommer i kontakt med vatten ska den torkas av omedelbart med hjälp av torr handduk och sedan låta den torka fritt.

För bästa förvaring låt väskan stå mörkt i normal rumstemperatur. Om du inte använder väskan varje dag fyll gärna väskan med silkespapper så att den behåller sin form annars riskerar du att det bildas veck där väskan vilar och kan även spricka. Skydda gärna väskan med vår väskpåse så att den inte får damm och smuts på sig.

För att undvika att förstöra din väska, dina smycken, dina klockor eller andra accessoarer i onödan, vänligen använd aldrig våld för att öppna, stänga dragkedjor, knappar, krokar eller andra funktionella delar på produkten. Om du märker att något plötsligt inte fungerar som det brukar göra, ta det lugnt och försiktigt och undersök problemet innan du gör något som kan skada produkten och göra den oanvändbar.

Om dragkedjan på en väska eller på andra accessoarer är kärv är ett bra och enkelt sätt att fixa problemet med att använda ett stearinljus. Ta fram ett stearinljus och dra det lätt och försiktigt över hela dragkedjan ett par gånger så att lite av stearinet fastnar på dragkedjans taggar – akta tyget. Dra löparen sakta fram och tillbaka och du kommer att märka att löparen glider lättare.

Kläder

Råd och skötsel för kläder
Många av våra kläder innehåller tvättinstruktioner som man ska följa. För plagg som saknar tvättinstruktioner rekommenderar vi för säkerhetskull handtvätt. Plagg med stendetaljer, metalldetaljer eller broderingar bör alltid tvättas för hand.

Våra vanligaste sorter av tyg
Polyester och många andra syntetiska tyger tillverkas av syntetiserade polymerer. Materialet är mycket tåligt, snabbtorkande, resistent mot mögel och mjöldagg, lätt att tvätta och håller former väl. Polyester och de flesta syntetiska tyger är dock brandfarliga och man bör vara försiktig i närheten av eld. Rena syntet tyger eller syntetblandningar brukar inte krympa alls eller klarar sig betydligt bättre än organiska tyger.

Viskos är ett organiskt material och fibrerna är baserade på bomull eller cellulosa. Viskosfibern förekommer i blandningar med bomull, ull, lin eller med andra konstfibrer. Som de flesta organiska tyg, krymper viskostyg. Hur mycket ett viskostyg krymper beror t.ex. på hur tätt det är vävt, men det beror givetvis också på kvalitén, om det finns andra tyger vävda tillsammans med viskos och även tvättemperaturen har ofta stor betydelse för hur mycket ett tyg krymper. Viskos har ett silkeslent utseende och känsla, och har också förmågan att andas på ett sätt som liknar bomullsväv.

Spandex, eller Lycra, är en syntetisk väv med en polymer som bas, så som nylon eller polyester. Spandex kan expandera upp till 600% och fjädrar tillbaka utan att förlora sin form, men över tiden, kan fibrerna börja tappa sina elastiska egenskaper.

Bomull är ett organiskt material och är starkt och slittåligt som tyg, men dock inte särskilt varmt. Att tvätta det ofta är däremot ingen nackdel, eftersom materialet tvärtemot de flesta andra tyger bli starkare av att tvättas, tyvärr krymper det ofta första gången, då det försöker dra ihop sig igen.

Har du frågor eller funderingar tveka inte att maila oss på customerservice@bagsandfashion.com.